OBS Alla föreläsningar på Härjedalens Fjällmuseum kostar 80 kr i inträde. Barn och ungdomar under 16 år gratis.
Ann-Helén Laestadius
Föreläser onsdag den 15 mars kl. 20:00 i hörsalen, Härjedalens Fjällmuseum
Ann-Helén Laestadius, same, född och uppvuxen i Kiruna med rötter i Nedre Soppero. Bor numera i Solna.
Författare, journalist och föreläsare.
Har skrivit en serie på fyra böcker om de samiska ungdomarna Agnes och Henrik. En reportagebok om Kirunaflytten. Nyligen Augustprisvinnare för sin senaste bok “Tio över ett” som handlar om tonårsångest i ett Kiruna i förändring. Hon har också skrivit en reportagebok som heter “Bromsgatan” som består av intervjuer med kirunabor som påverkas av de första rivningarna i Kiruna.
Föreläsningen handlar om hennes fyra böcker om Agnes och hon kombinerar det med att berätta hennes familjs historia för att förklara var inspirationen kommer ifrån. Hon berättar om hennes mammas historia i renskötarfamiljen i Soppero och konsekvenserna av nomadskolan som till viss del ledde till att hon inte fick lära sig samiska. Hon berättar om hennes språkhistoria och hur hon kämpar för att hennes son ska få samiskan.
Ewa Ljungdahl – Bland kåtatomter och renvallar
Föreläser torsdag den 16 mars kl. 11:00 i Hörsalen, Härjedalens Fjällmuseum
Ewa Ljungdahl, som fick Region Jämtland Härjedalens Samiska stipendium 2016, föreläser på Lopmenaestie 2017. Ewa är arkeolog och har arbetat med att dokumentera, och synliggöra den samiska kulturmiljön. Hon har gett ut ett otal böcker och skrifter, bl. a. om samebyarna i Härjedalen och Jämtland.
Benny Jonsson – Samerna – de åtta årstidernas folk
Föreläser fredagen den 17 mars kl. 11:00 i hörsalen, Härjedalens Fjällmuseum.
Renägare Benny Jonsson från Idre Sameby berättar i ord och bild om hur ett renskötselår kan se ut.
Nils-Anders Jonsson – De yttre hoten mot rennäringen
Föreläser fredagen den 17 mars kl. 13:00 i hörsalen, Härjedalens Fjällmuseum
Nils-Anders Jonsson, renskötande same från Glen i Tåssåsens sameby, berättar om sin vardag, med tonvikt på de yttre hoten mot rennäringen.
Bo Lundmark, föreläsning, kurirer i vitt
Föreläsning lördag den 18 mars kl. 11:00 på Biblioteket, Funäsdalens centralskola
Bo Lundmark, pensionerad samepräst med ett outsinligt lager historier om öden och missöden i den samiska världen. Han har gett ut flera böcker, bland annat om samernas egen stora diktare, Anders Fjellner och nu senast om minnen från sin långa gärning som samepräst.
Föreläsningen handlar om Andra världskriget från Gröndalens horisont. Bo Lundmark berättar i ord och bild och det bjuds på fika.
Ol Johan Sikku – Samisk kultur och samiska rättigheter ur ett dekoloniserat synsätt!
Föreläser lördagen den 18 mars, kl. 13:00 i hörsalen. Härjedalens Fjällmuseum
Ol Johan Sikku är från Saarivuoma sameby, utbildad civilekonom och jobbar som konsult med organisations- och företagsutveckling. Han har bl a arbetat med organisationen Slow Food Sápmi.
Föreläsningen handlar om att samernas marker har upplevt en kolonisering under mer än 500 år. Men även samernas tankesätt och värderingar har koloniserats på samma sätt. Dekolonisering är ett sätt att upptäcka koloniseringens effekter på hur mycket eller hur lite vi samer egentligen värderar och försvarar vår egen kultur och hur vi ska vända på utvecklingen. Vi ska också analysera det kritiserade nya förslaget till Nordisk Samekonvention med samiska ögon.