Liz-Marie Rogenfjell

Det är alltid lika trevligt att kunna presentera nya stjärnor på Lopmenaestie och här kommer en ny stjärna – Liz-Marie Rogenfjell, ursprungligen från Brändåsen men nu boende i Norge. Hon har nästan alltid slöjdat, men inte varit med på Lopmenaestie förut och det ska bli väldigt spännande att se hennes slöjd.

 

Ännu en prisad föreläsare – Ewa Ljungdahl

Ewa Ljungdahl, som fick Region Jämtland Härjedalens Samiska stipendium 2016, föreläser på Lopmenaestie 2017. Ewa är arkeolog och har arbetat med att dokumentera, och synliggöra den samiska kulturmiljön. Hon har gett ut ett otal böcker och skrifter, bl. a. om samebyarna i Härjedalen och Jämtland. Föreläsningen kommer att handla om sydsamisk historia. 

Vad ska bort – främlingsfientlighet, rasism eller kolonialism?

Under Lopmenaestie 2017 kommer utställningen Vad ska bort – främlingsfientlighet, rasism eller kolonialism? att visas på Fjällmuseet.

“Grunden i projektet är en utställning som åskådliggör den samiska situationen i det svenska kolonialsamhället idag och baseras på skildringar från mass- och social media samt styr-, regler- och andra officiella dokument och skrifter.”

Kom och se en tänkvärd och viktig utställning.