Sara Skum

SPÄNNANDE! Här kommer en ny bekantskap till Lopmenaestie 2016. Det är roligt att kunna presentera, en för Lopmenaestie ny utställare, Sara Skum, ung talangfull konstnär från Gällivare urspungligen, men nu boende i Kiruna. Ni kan läsa mer här

 

Tomas Magnusson

Vi är så glada att den fantastiske trä- och hornslöjdaren Tomas Magnusson kommer till Lopmenaestie 2016. Han är utbildad på Samernas Folkhögskola i Jokkmokk och har sedan dess fortsatt att ta sin sameslöjd till allt högre nivåer.

mini-slojd-001

 

7 Sámi Stories

7samistores poster

Det kommer att visas samisk film under Lopmenaestie 2016. Vi kommer att visa den internationellt hyllade 7 Sámi Stories, sju kortfilmer som skildrar olika sidor av det samiska.

“De presenterar utan undantag slående vackra landskap, ensligt belägna stugor och samevisten, människor utlämnade till naturens krafter och enorma avstånd, både geografiskt och socialt. Tillsammans är de ett hänförande konstnärligt dokument från ett folk som majoritetssamhället glömde.” (Gunilla Brodrej, Expressen, 22/2 2015)

Alice och Maria Kråik

DSC_1941

Kommer ni ihåg fjolårets fantasiska gaahkoeh (samiska glödkakor)? I så fall kommer en glädjande nyhet. Alice Kråik kommer att sälja gaahkoeh på Lopmenaestie 2016 också. Dessutom kommer Maria Kråik att sälja sin slöjd. Det blir bra det här…